TAVUS BABA TÜRBESİ

Konya Turizm Ajansı

Konya Meram’da bulunan bir türbedir. Tavus Baba Türbesi girişinde bulunan kitabede Tavus El-Hindi yazmaktadır. Fakat içinde yatan kişinin erkek mi yoksa kadın mı olduğu bilinmemektedir.

Genellikle kadın olduğu tahmin edilmektedir çünkü tavus kuşu süslü ve ihtişamlı bir kuştur. Konya ilinin mesire alanı olarak tercih edilen meram çayırının tepe noktasında çok sade bir türbe oluşuyla dikkat çekmektedir.

Konya halkı türbede yatan zat için Tavus Hatun isimli birinden söz etmektedir. Türbeye gitmek için uzun bir merdivenden çıkılması gerekmektedir. Türbede yatan zatın Mevlana ile aynı dönemde yaşadığı rivayet edilmektedir. Özellikle yaz ayları ve Şebil Aruz dönemlerinde bu türbe ziyaretçi akınına uğrayabilmektedir.

Tavus Baba Kimdir?

Uzun araştırmalar sonucunda, Tavus Baba Türbesi içinde yatan zatın isminin Mehmet olduğu ve memleketinin Hindistan olduğu söylenmektedir. Bunun dışında bazı söylentiler de bulunmaktadır.

Bu söylentilerin birine göre Mevlana’nın Konya’da yaşadığı ve bilindiği bir dönemde birçok insanın sıcak soğuk dinlemeden Mevlana Celaleddin Rumi’yi ziyarete giderlermiş. Bir gün yine gelen bir kervanla birlikte kimliği bilinmeyen bir kadın da Mevlana’yı ziyarete gelmiş.

Mevlana’ya duyduğu aşk ile bilmediği memlekete gelen bu gizemli kadın Mevlana’nın sıklıkla gittiği Meram çayırının tepesine kendine küçük bir kulübe yaparak burada yaşamaya başlamış.

Mevlana’nın yaşadığı dönemde Meram bağları, Mevlana’ya gönülden bağlı olan kişilerce önemli ve kutsal bir yer olarak kabul edilirdi. Kadının yaşadığı bu kulübeden zamana sürekli rebab sesleri gelmeye başlamış. Bir gece bu rebab sesi duyulmaz olunca Mevlana bu sesin neden kesildiğini merak ederek kulübeye birilerini yollamış.

Kulübeye gidenler, orada sadece yığınla tavus kuşu tüyünden başka bir şey görememiş. Hiçbir şey anlayamadan durumu Mevlana’ya bildirmişler. Mevlana da kulübenin bulunduğu yere bir türbe yapılmasını istemiş. Tavus Baba Türbesi bu şekilde yapılmış.

Türbenin Mimarisi

Bu türbenin, çeşitli dönemlerde geçirmiş olduğu restorasyonlar nedeniyle gerçek özgün mimarisi hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. İçi tuğladan, dışı taştan yapılmıştır. Üzeri manastır tozu olarak bilinen bir karışımla örtülmüştür. Türbe içerisinde adi harç denen karışımla sıvanmış bir sanduka bulunmaktadır.

İçerisinde herhangi bir süsleme ya da işleme bulunmayan türbenin sağ tarafında bir penceresi vardır. Türbe ziyaretçilerinin inancına göre tuz dökmeleri nedeniyle pencere demir parmaklıkları paslanmaktadır. Türbeye çıkan uzun merdivenler bulunmaktadır. Hemen yanında bir çeşme bulunmaktadır.

İnsanların Bu Türbeyi Ziyaret Sebepleri

Süregelen rivayetler ve hikayeler nedeniyle birçok insan çeşitli sorunlarına çözüm ümidiyle bu türbeyi ziyaret etmektedirler.

Bu nedenlerden başlıcaları;

o Çocuk sahibi olma

o Kısmeti açma

o Yatağını ıslatanların düzelmesi

o Çeşitli hastalıklar içi şifa

Ayrıca felçli hastaların sabaha karşı türbeye getirildiği bilinmektedir. Bunlar dışında bu mistik türbeyi, mistik enerjiyi merak eden ve deneyimlemek isteyenlerin de ziyaret ettiği söylenmektedir.