SIRÇALI MEDRESE

Konya Turizm Ajansı

13. yüzyıl dönemi eserlerinden olan Sırçalı Medrese, Konya tarihi yapıları içerisinde yer alır. Selçuklu dönemi eserlerinden sayılır. Bu nedenle yapının her bir noktasında Selçuklu izleri vardır. Sırçalı medrese bezeme, malzeme-teknik ve kurgu özellikleri bakımından her zaman dikkat çeken bir yer olmuştur.

Konya merkezinde bulunan Sırçalı Medresesi, kültür turizminin canlı kalmasını sağlayan yapılardandır. Açık avlulu medrese tipindedir.

Sırçalı Medrese Kimin Zamanında Yaptırıldı?

Sırçalı Medrese II. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde yaptırılmış bir yapıdır. Döneminin en önemli ve en işlevsel medreselerinden biridir. Günümüzde her ne kadar bu amaçla kullanılmıyor olsa da Sırçalı Medresesi'nin değeri hiçbir zaman eksilmemiştir.

Sırçalı Medrese Ne Zaman Yapılmıştır?

Bu medreseyi kimin yaptırdığı medresenin taç kapısında bulunan kitabede yazmaktadır. Kitabede yazan bilgilere göre medreseyi yapan kişi Bedreddin Muslih'tir. Medrese 1242-1243 yıllarında yapılmıştır.

Sırçalı Medrese Özellikleri

Sırçalı Medrese özellikleri şunlardır:

o Açık avluludur.

o İki eyvanlıdır.

o İki katı olan bir medresedir.

o Yapımında moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır.

o Ana eyvanın sol ve sağ kısımlarında kubbeli odalar vardır. Bu odaların sayısı ise birdir. Bu odalar kışlık dershane olarak kullanılırdı.

o Eyvan bölümü medresenin en dikkat çekici, en gösterişli ve de en süslü yeridir.

o Eyvan bölümü, medresenin en sağlam kısmıdır.

o Eyvan 3 basamak ile avludan ayrılır.

o Cephe kısmı çeşitli görünüşlerde ve şekillerde ayetlerle ve çinilerle bezelidir.

1924 yılında medrese olarak kullanılmamaya başlanmıştır. Medresede yaygın bir şekilde kullanılan çini sanatı, ortaya önemli görüntüler çıkarmıştır. Medresesin üst bölümü Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından kullanılmaktadır. Alt katta bulunan bir bölümde ise fıkıh sohbetleri yapılmaktadır. Medrese gerçek amacına uygun şekilde kullanılmasa da hala ayakta duran ve farklı amaçlar için kullanılabilen bir yapı olmaya devam etmiştir.