ŞEMS-İ TEBRİZİİ TÜRBESİ

Konya Turizm Ajansı

Mevlana denildiği zaman akla gelen ilk isimlerden biri Şems-i Tebrizi'dir. Mevlana'nın hayatında önemli bir yere sahip olan bu isim, onun hayatında çok önemli ufuklar açmıştır. Tasavvuf yolundaki yoldaşı olan Şems-i Tebrizi, Konya'da bulunan bir türbededir. Şems-i Tebrizi Türbesi olarak bilinen bu mekan, aynı zamanda mescit ile bitişik bir konumdadır.

Klasik bir Selçuklu kümbetidir. İnanç-kültür turizmi açısından önemli bir yere sahip olan bu türbe, Konya ilinde en fazla ziyaretçi alan türbeler arasındadır. Türbe içerisinde Şems-i Tebrizi'nin cesedi bulunur. Şems-i Tebrizi Türbesi sadece Türkiye'den değil dünyanın farklı yerlerinden de birçok insanı kendine çeker.

Şems-i Tebrizi Türbesi Nerededir?

Şems-i Tebrizi Türbesi, Şerafeddin Cami'sinin kuzeyindedir. Şems Parkı sınırları içerisinde yer alan türbe, 1510 yılında elden geçirilmiştir. Emir İshak Bey, türbenin bugünkü şeklini almasında büyük rol oynamıştır.

Mescit içerisinde bulunan türbede Şems-i Tebrizi yatmaktadır. Mevlana'nın düşüncelerine büyük ölçüde etki eden bu zât, Konya denince adı geçenler arasında yer almaktadır. Ayrılmaz ikili olarak nitelendirilen Mevlana ve Şems-i Tebrizi, tasavvuf dünyasında önemli izler bırakmışlardır.

Şems-i Tebrizi Türbesi Özellikleri

Şems-i Tebrizi Türbesi özellikleri şunlardır:

o Türbe ile cami bitişik olarak karşımıza çıkar.

o Park içerisinde yer alan önemli bir türbedir.

o Eyvan stiliyle yapılmış bir yerdir.

o Türbe bir kemerle cami içine açılır. Bu kemer işlenmiş bir ahşaptır.

o Türbenin iki tane penceresi vardır.

o Tavan kısmında geometrik desenler bulunur.

o Türbede bulunan sandukanın üzeri örtülüdür.

Şems-i Tebrizi Türbesi Giriş Ücretleri

Şems-i Tebrizi Türbesi'ne giriş ücreti yoktur. Dileyen herkes bu türbeyi ziyaret etmeye gelebilir. Türbeye hem otomobil hem de otobüs ile ulaşım sağlanabilir. Konya merkezinde yer alan türbe, Alaeddin Tepesi'ndedir. Ayrıca bu türbe Mevlana Müzesi'ne de çok yakındır.