SAHİP ATA CAMİİ

Konya Turizm Ajansı

Konya gezilecek camiler arasında tarihi Sahip Ata Camii önemli yer tutar. Cami ismini Selçuklu veziri Sahip Ata Fahrettin Ali’den almıştır. Meram ilçesinde bulunan tarihi cami halk arasında Larende Camisi olarak da bilinir.

Sahip Ata Camisi Kime Ait?

Konya Meram’da bulunan Sahip Ata Camisi Anadolu Selçuklu eserlerindendir. Camiyi yaptıran kişi camiye ismini veren Selçuklu veziri Sahip Ata’dır. 1258-1283 yılları arasında yapılan caminin mimarı ise Kölük Abdullah’tır. Cami vezirin ismini alan külliyenin sınırları içerisinde bulunur.

Tarihi cami 1871 yılında gerçekleşen yıldırım düşmesinde büyük hasar almış ve büyük ölçüde yenilenmiştir. Yapılışından günümüze yenilenme ve değişim geçirmeden gelen tek yeri ise mihrabıdır.

Sahip Ata Camisi Hangi Özelliklere Sahiptir?

Meram’da bulunan kültürel eserler arasında bulunan cami günümüze kadar gelmeyi başaran nadir eserler arasında bulunur. Selçuklu döneminin özelliklerini üzerinde taşıyan cami Konya’ya gelen kişilerin mutlaka görmeleri gereken yerlerden biridir.

Camiye gelen kişiler tarafından şu özellikler dikkat çeker;

o Caminin inşası 12 ahşap direk üzerine gerçekleşmiştir.

o Camide 11 adet pencere bulunur ve bu pencerelerden bir tanesi vezirin türbesini görür.

o Caminin en önemli bölümü mermer, tuğla ve çinilerden oluşan taç kapısıdır. Bu kapı caminin kuzey bölümündedir.

o Tuğla ve çiniden yapılmış olan taç kapı 2 sebile sahiptir.

o Caminin diğer kapıları ahşap malzemeden üretilmiştir.

o Mihrap ve duvarlar ise çini mozaikleri ile kaplıdır.

o Çini mozaikleriyle kaplı olan mihrabın yanlarında ise fil ayağını andıran payandalar yer alır.

Dönemin en güçlü yapılarından kabul edilen camiye gelen kişilerin cami dışında türbe, hankah ve müzeyi gezme imkanı vardır. Bu mekanlar caminin çevresinde yer alır.

Sahip Ata Camisi Ziyarete Açık Mı?

Kölük bin Abdullah tarafından inşa edilen tarihi Sahip Ata Camisi günümüzde ziyarete açıktır. Namaz ibadetleri için halk tarafından kullanılan camiye her saat giriş mümkündür.