İNCE MİNARELİ MEDRESE

Konya Turizm Ajansı

Taş ve Ahşap Eserler Müzesi olarak da bilinen İnce Minareli Medrese Konya'nın Selçuklu ilçesinde yer alır. Beyhekim Mahallesi'nde bulunan bu medrese sıra dışı yapısı sayesinde dikkat çeker. Selçuklu Sultanı olan II. İzzeddin Keykavus devrinde yapılmıştır.

1264 yılında vezir Sâhib Ata Fahrettin Ali tarafından yaptırılmıştır. Medresenin yapılış amacı hadis ilmini okutmaktır. Medresenin mimarı ise Keluk bin Abdullah'tır. Taş işçiliğinin nadide örneklerinden biridir. Medresenin bitişiğinde bulunan minare bu yapıya adını vermiştir.

İnce Minareli Medrese Özellikleri

İnce Minareli Medrese özellikleri şu şekildedir;

o Kapalı avluya sahiptir.

o Tek eyvanlıdır.

o Tek katlıdır.

o Kapalı avlulu medreseler grubunda yer alır.

o Taş işçiliği ile göze çarpar.

o Günümüzde müze görevi olarak kullanılır.

o Selçuklu dönemi eserlerindendir.

o Medrese içerisindeki hat sanatı oldukça büyük önem taşır.

o Yazının oldukça yoğun olarak kullanıldığı nadir tasarımlardandır.

o 1901 yılında yıldırım düşmesi sonucu yapının bir kısmı yıkılmıştır.

İnce Minareli Medreseye gelmek istediğiniz zaman pazartesi gününün haricinde haftanın her günü buraya gelebilirsiniz.

İnce Minareli Medrese Ne Zaman Müze Olmuştur?

Bu medrese yaklaşık olarak 19. yüzyıla kadar faaliyet göstermiştir. 1876-1899 yılları arasında ise tamirat görmüştür. Cumhuriyet devrinde de onarım gören İnce Minareli Medrese 1956 yılında müzeye çevrilmiştir. Taş ve Ahşap Eserler Müzesi adını alan bu yapı Konya'nın simgelerindendir.

İnce Minareli Medresede Hangi Eserler Bulunur?

Bu müzede özellikle Karamanoğlu beyliği ve Selçuklu devleti dönemine dair eserler bulunur. Taş ve mermer üzerine oyularak yazılan inşa kitabeleri bu eserlerden biridir. Kanatlı melek figürü ve çift başlı kartal gibi figürler de müzede yer alır.

İnce Minareli Medrese her ne kadar yapısını çok fazla koruyamamış olsa da binlerce kişiyi kendine çekmeyi başarmıştır. Konya'nın en önemli tarihi eserlerinden biri kabul edilir. İnce Minareli Medrese özellikle de işçiliği ile gündemdedir.