EŞREFOĞLU CAMİİ

Konya Turizm Ajansı

Konya’nın tarihi camileri arasında Eşrefoğlu Camii vardır. Beyşehir ilçe sınırlarındaki cami şehirdeki Selçuklu eserlerinden biridir. Mimari özellikleri ve tarihiyle ilgi gören caminin Konya gezi rotalarında yer alması gerekir.

Eşrefoğlu Camisi Yapılış Tarihi

Eşrefoğlu Camisi 1296 yılında yapılmaya başlamış ve yapımı 1299 yılında tamamlanmıştır. Caminin yapılmasını sağlayan ise Eşrefoğlu Süleyman Bey’dir. Caminin son halini almadan önce bulunduğu alanda 1134 tarihinde Sultan Sancar emriyle yapılan bir cami vardır ve Eşrefoğlu Süleyman Bey tarafından o cami yerine günümüze kadar gelen cami yapılmıştır. Cami 2012 yılında Unesco miras listesine alınmıştır.

Eşrefoğlu Camisi Mimari Özellikleri

Selçuklu döneminin Anadolu’daki en önemli örneklerinden olan Eşrefoğlu Camii sahip olduğu mimari özellikler sayesinde diğer camilerden ayrılır.

Caminin dikkat çeken mimari özellikleri şunlardır;

o Ahşap işçiliği kullanılarak yapılan camide yapı malzemesi sedir ağacıdır.

o Caminin yapımı için kullanılan sedir ağaçlarının kullanım öncesinde 6 ay süreyle suda bekletildiği bilgisi vardır.

o Sedir ağacı kullanılan cami 46 ahşap sütundan oluşur.

o Sedir ağacına ek olarak minberde ceviz ağacına yer verilmiştir.

o Minare sayısı 1 olan caminin anıt özelliği taşıyan taç kapısı vardır.

o Caminin mihrap yüksekliği 6 metredir.

o Caminin tavan bölümünde dikkat çekici kalem işi süslemeler vardır.

o Caminin bulunduğu alanda türbe ve hamam vardır. Bu nedenle cami külliye özelliğine sahiptir.

Aslını günümüze kadar korumayı başarmış olan cami günümüzde hala ibadet için kullanılır. Bu nedenle bölgeye gelen kişiler tarafından yıl boyunca ziyaret edilmesi mümkündür.

Eşrefoğlu Camisine Nasıl Gidilir?

Selçuklu dönemine ait Eşrefoğlu Camisi İçerişehir Mahallesinde bulunur. Bu mahalle Beyşehir ilçesine bağlı olan bir mahalledir. Camiyi görmek isteyenlerin ilk olarak Konya’dan otobüslerle Beyşehir ilçesine ulaşmaları gerekir. Daha sonra ilçeden dolmuş veya taksiyle caminin bulunduğu İçerişehir Mahallesine ulaşmaları mümkündür.