ACI GÖL

Konya Turizm Ajansı

Konya’nın Karapınar ilçesi sınırları içerisinde yer alan Acı Göl, 340 metre derinliği ile dünyanın 3. gölü olma özelliği taşır. Karapınar ilçesinin kurak toprakları arasında bir vaha görümünde olan göl, volkanik patlama sonucu oluşmuş bir meke krater gölüdür.

 Acı Göl’ün ismi, bünyesinde bulundurduğu yoğun magnezyum sülfattan gelmektedir. Suyunun acı olması nedeniyle de gölde su canlıları yaşamaz. Buna rağmen göçmen kuşların uğrak noktaları arasında yer alır. 

Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından koruma altına alınan Acı Göl’ün bünyesinde mikrobiyolojik canlılar bulunmadığı için, oldukça berrak suyu vardır. Bu nedenle huzur verici ve ferahlatıcı bir atmosfere sahip. Yöre halkı tarafından Acı Göl’ün suları sivilce, isilik, kaşıntı gibi rahatsızlıklara kullanılmaktadır.

Acı Göl Nerede? 

Konya’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunan Acı Göl, Konya il merkezine 109 kilometre, Karapınar ilçesine 8 kilometre mesafededir. Konya-Adana bağlantı yoluna yakın konumdadır.

Acı Göl’e Nasıl Gidilir? 

Konya ilinden Acı Göl’e ulaşım sağlayacak ziyaretçiler, D330 kara yolunu takip ederek, öncelikle Karapınar’ ilçesine, sonrasında da Acı Göl’e ulaşım sağlayabilirler. Gölün bulunduğu konum, Konya il merkezine yaklaşık 1 saat 20 dakika uzaklıktadır.

Acı Göl’ün Fiziki Özellikleri 

Masmavi suları ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakan Acı Göl, kayalık küçük tepelerin arasında yer alır. Derinliği ortalama 340 metre olarak ölçülmüş olsa da, bulunduğu iklimin kurak olması nedeniyle zaman zaman su seviyesinde çekilmeler görülür. 

Gölün uzunluğu 1750 metre, eni 1250 metre civarındadır. Görünüm olarak elips şeklindedir. Mevsimsel yağışların ve küçük derelerin beslediği göl çevresinde, oldukça sınırlı makilik bitki örtüsü bulunur. Gölün bulunduğu konumda herhangi bir sosyal tesis bulunmaz. 

Ziyaretçiler yakın konumda bulunan Karapınar ilçesinde bulunan sosyal imkanlardan faydalanmak durumundadır. Bunun yanında çadır tipi konaklama için uygun coğrafi yapıya sahiptir.