ZAZADIN HANI

Konya Turizm Ajansı

Yolculuk yapan kişilerin konaklama merkezlerinden biri olan ve ticari faaliyetlerin gelişmesine önemli katkılar sağlayan Zazadın Hanı, farklı mimari özellikleriyle görenleri büyülüyor. Selçuklular Döneminin eserlerinden kabul edilen Zazadın Hanı, Konya merkeze 22 kilometre uzaklıktadır.

Tömek köyü yakınlarında yer alan bu han, Selçuklu döneminde kullanılan kervansarayların en güzel yapılarından biridir. Hanın her yerinde Selçuklu Devleti motifleri vardır. Motifli süslemeler ile dikkat çeken han, I. Alaeddin Keykubat ve II. Gıyaseddin Keyhüsrev dönemlerinde inşa edilmiştir.

Han detaylı bir şekilde incelendiği zaman gerçekten muhteşem özelliklere sahip olduğu görülür. Yapının tüm noktalarında ayrı bir özen ve tarih vardır. Bu nedenle Konya'nın tarihi yapıları arasında çok farklı bir sahiptir.

Zazadın Hanı Özellikleri

Zazadın Hanı özellikleri şunlardır:

o Giriş hanın taç kapısından gerçekleşir.

o Handa kışlık ve yazlık bölümler vardır.

o 24 odadan oluşur.

o Han içerisinde ahır, depo, ambar, hamam ve mescit bulunur.

o Duvarlarında kahverengi ve beyaz kesme taşlar vardır.

Hanın işçiliği, bu bölgeye çok fazla sayıda turistin akın etmesine sebep olmaktadır. Konya'daki hanlar arasında çok farklı bir yeri olan Zazadın Hanı, ihtişamıyla insanları büyüler.

Zazadın Hanı Ne Zaman Yapılmıştır?

Zazadın Hanı'nın inşası iki Selçuklu Sultanı döneminde gerçekleşmiştir. 1235 yılında I. Alaeddin Keykubat zamanında hanın temelleri atılmıştır. Daha sonra I. Alaeddin Keykubat'ın oğlu olan II. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde ise hanın geri kalan inşası tamamlanmıştır. Yapı tam olarak 1237 yılında bugünkü halini almıştır.

Zazadın Hanı Ne Amaçla Yapılmıştır?

Yolculuk yapan insanların rahat bir şekilde konaklayabilmeleri amacıyla yapılmıştır. Burada özellikle de ticaret kervanlarının konaklamaları sağlanmıştır. Böylece bölgede ticari faaliyetlerin gelişmesine önemli bir katkı sağlayan Zazadın Hanı, güçlü mimarisiyle ayakta kalabilmeyi başarmıştır.