TARİHİ ALMAN EVLERİ

Konya Turizm Ajansı

Konya ilinin Meram İlçesinde yapılmış olan tarihi lojman evleri Konya Gar'ının yapılmasıyla birlikte inşa edilmiştir. Sultan Abdülhamit Han tarafından projelendirilen bu gar, yapımı sırasında çalışanların barınması amacıyla yapılmıştır.

Tren garı ve trenlerde çalışan işçilerin dinlenme yerleri olarak kullanılmaya devam etmiştir. Konya Hızlı Tren Garı yakınlarında bulunan bu evlerde dolaşırken bu tarihi dokuyu hissedeceksiniz.

Tarihi Alman Evleri Tarihi

Sultan Abdülhamit Han'a ait Konya Tren Garı projesi o yıllarda önemli bir düşünceydi. Hem ekonomik hem de politik anlamda üstünlük sağlayacaktı.

Sultan Abdülhamit Han'ın amacı, Konya üzerinden geçecek demiryolu ile Anadolu'ya kadar uzanmak gayesindeydi. Tarihi alman evleri yapımında da o dönemde gelişmiş Avrupa ülkelerinden ilhamını almıştı. Avrupa'daki gelişmelerden ötürü tren garının yapını Almanlar üstlendi. Georg Kawerau tarafından yapılarının tasarımı yapılmıştır.

Tren garının konumu Konya şehir merkezine uzak olduğu için Almanların konaklaması için yapılmış, Çalışmanın tamamlanmasından sonra Osmanlı hükümeti tarafından korunmaya devam edilmiştir.

Tarihi Alman Evleri Özellikleri

On tane yapılmış olduğu bilinen tarihi alman evleri, üçlü grup şeklinde mesafe olarak birbirlerine yakın ve 3 katlı olarak planlanmıştır.

Alman mimari örnekleri olarak;

o Yüksek eğitim çatıları,

o Yığma taşlar,

o Saçaklar,

o Süslemeler,

o Ot tuğla ve pencereler ile kapı üstlerinde kemerler kullanılarak yapılmıştır.

İlk yapılarda bulunan masif doku restorasyon çalışmalarıyla etkisini kaybetmiştir. Yolların etrafına çınar ağaçları konuşlandırılmıştır. Bu sayede halk, yürüyüşlerinde keyifli zamanlar yaşardı.

Sosyal Açıdan Gelişmeler

Hızlı tren istasyonu yolunda bulunan tarihi alman evleri olarak anılan binalar Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilecektir. Restorasyon çalışmaları ile Meram bölgesine yeni bir anlam katacağı savunulmakta ve TCDD ile aralarındaki protokole istinaden sosyo-kültürel ve sanatsal tüm etkinliklerde kullanılabileceği ifade edilmektedir. Tarihi dokusu bu yapılar sayesinde Konya'ya yeni bir solu getirileceği düşünülmektedir.