KİLİSTRA ANTİK KENTİ

Konya Turizm Ajansı

Konya’nın güney-batısında, Meram ilçesinin Hatunsaray Beldesi, Gökyurt köyünde bulunan Kilistra veya diğer bir adı ile Lystra Antik Kenti, yanardağ tüflerinin oluşturulmuştur. Tarihi MÖ. 3. Yüzyıla dayanır.

Tarihi Kral Yolu üzerinde bulunan antik kent, Kapodakya bölgesindeki oluşumlarla benzerlik gösterir. Kilistra Antik Kenti erken Hristiyanlık döneminde korunma ve barınma amacıyla kayaçların oyulması ile oluşturulmuş yer altı şehridir.

Helenistik ve Roma dönemlerinde barınmak için kullanılan antik kent, Bizans döneminde de yerleşim yeri olarak kullanılmış ve yeni eklentiler oluşturulması ile daha geniş bir alana yayılma göstermiştir. Antik kent tarihi ve turizm açısından önemli bir yere sahip olmasına rağmen, ilgi ve tanınırlık açısından yeterli başarıyı gösterememiştir.

Kilistra Antik Kentine Nasıl Gidilir?

Kilistra Antik Kenti’ne erişim sağlayacak ziyaretçiler, Konya il merkezine sonrasında Meram ilçesine erimiş sağlayarak buradan kiralık araçlarla veya hususi araçları ile bölgeye ulaşım sağlayabilirler.

Kilistra Antik Kenti, Meram ilçesine bağlı Hatunsaray Beldesi, Gökyurt Köyü ile bütünlük içerisindedir. Köye veya antik kente toplu taşıma aracı bulunmaz. Antik kent Konya il merkezine 45 kilometre mesafede yer alır.

Kilistra Antik Kenti’nin Tarihi

Kilistra Antik Kenti’nin ilk yerleşim yeri olarak kullanılması M.Ö. 3. Yüzyıla kadar uzansa da, genişlemesi M.S. 46. ve 48. yüzyıllara rastlar. Antik kentte yaşayan Lystra halkı Hristiyanlığı benimsemişti. Bu nedenle Hristiyanlığı kabul etmeyen Romalı Pagan ve Museviler tarafından, Lystra halkı bakı görüyordu.

Aziz Paul ve Barnabas’ın Hristiyanlığı yayma girişimlerinin sonucu birçok küçük topluluk Hristiyanlığı benimsemiş ve zulümden kaçmak için Lystra halkına sığınmıştı. Bu durum antik kentte yeni yaşam alanları oluşturulmasına neden oldu.

Bu durum M.S. 312 yılında Roma İmparatoru Konstantin’in Hristiyanlığı kabul etmesine kadar sürdü. Antik kent 13. Yüzyılda Karamanoğulları Beyliği’ne, 1466 yılında da Osmanlı İmparatorluğu’na katıldı.

Kilistra Antik Kenti Gezilecek Yerler

Kilistra Antik Kenti’nde yer altı kentinin tüm özellikleri bulunur. Bölgeye hakim konumda bulunan tüm oluşumu yekpare bir yapıdadır.

Antik kentte;

o Kral Yolu Devrek Kapısı Karakol Kompleksi,

o Gözetleme kuleleri,

o Oda mezarları,

o Su sarnıcı,

o Sümbül Çeşmesi,

o Mutfak odası,

o Kilise,

o Şapel,

o Katır İni,

o Şaraphane,

o Seramik Atölyesi,

Gibi tarihi birçok yapıt bulunur. Antik kent aynı zamanda Hristiyanlar hacı adaylarının uğrak yerlerindendir.