ÇETMİ ŞELALESİ

Konya Turizm Ajansı

Konya’nın Taşkent ilçesi sınırları içerisinde yer alan Çetmi Şelalesi, Toros Dağları’ndan beslenen kaynak sularının kanyondan akarak, Ayboğazı denilen yükseltiden dökülmesi ile doğal olarak oluşmuştur.

Çetmi Şelalesi’ne bu nedenle yöre halkı tarafından Ayboğazı şelalesi de denilir. Şelalelin döküldüğü bölümde doğal güzellikte bir de göl oluşumu vardır. Şelalen çevre düzenlemesi Konya Belediyesi tarafından düzenlenerek turizme kazandırılmıştır.

Şelalenin bulunduğu alanda doğal güzellikler yanında göl ve şelale seyir terası, gölün iki yakasına geçişler için oluşturulmuş bir adet ahşap köprü bulunur. Yaz aylarında yoğun ilgi gören şelale, ziyaretçilerin ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde sosyal tesislere, kafeterya ve restorana sahiptir.

Çetmi Şelalesi Nerede?

Konya Ovası’nın güneyinde yer alan Çetmi Şelalesi, Konya’nın Taşkent İlçesine bağlı Çetmi Mahallesi sınırları içerisinde, mahalle merkezine 2 km mesafededir. Şelale Toros Dağları’nın beslediği Ayboğazı Kanyonu ile bütünlük içerisindedir.

Çetmi Şelalesi’ne Nasıl Gidilir?

Konya il merkezinden Çetmi Şelalesi’ne erişim sağlayacak ziyaretçilerin, Konya-Karaman bağlantısın sağlayan D715 kara yolunu kullanarak, Alibeyhüyüğü yol ayrımından, Taşkent bağlantısını sağlayan D705 kara yolu ile Taşkent ilçesine erişim sağlamaları ve ardından Çetmi bağlantı yolunu kullanmaları gerekir.

Şelale bölgesine toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlayacak ziyaretçiler, Konya il merkezinden, Taşkent istikametinde çalışan şehirler otobüs veya dolmuş hatlarını kullanabilirler. Taşkent ilçe merkezi, Konya’ya yaklaşık 1 saat mesafede yer alır.

Çetmi Şelalesi’nde Neler Yapılır?

Konya’nın gezilmesi gereken doğal güzellikleri arasında yer alan Çetmi Şelalesi’nde, birçok etkinlik gerçekleştirilebilir.

Şelale bölgesinde;

o Doğal oluşumlu engebeli arazide doğa yürüyüşleri gerçekleştirilebilir.

o Piknik yapılabilir.

o Bölgede bulunan işletmelerde yöresel lezzetlerin faydalanılabilir.

o Zengin yöresel lezzetlerle kahvaltı yapılabilir.

o Kamp yapılabilir.

Gibi aktiviteler gerçekleştirilir. Şelaleyi ziyaret eden misafirler, özellikle farklı lezzetlere sahip gözleme ve yayık ayranını sıklıkla tercih ederler. Toros Dağları’nın kar suları ile beslenen alabalıklar, ziyaretçiler tarafından tercih edilen önemli lezzetlerdendir.