ÇATALHÖYÜK ANTİK KENTİ

Konya Turizm Ajansı

Kültür turizmi açısından önemli bir yere sahip Çatalhöyük antik kenti olan tarih açısından çok önemli bir yerdir. Toplumsal hayata geçiş ve tarım başlangıcı gibi önemli gelişmelere tanıklık eden bu yer Güneydoğu Anadolu platosunda yer almaktadır.

14 hektarlık bir alan üzerinde kuruludur. Çatalhöyük 2 höyükten meydana gelir. Çatalhöyük'te bulunan evler birbirine bitişiktir ve bu evlere giriş yukarıdan gerçekleşir. Bu antik kentinde sokaklar bulunmaz bu nedenle benzersiz bir özelliğe sahiptirler. İnsanlık tarihinin önemli bir yeri olan Çatalhöyük Neolitik Kenti UNESCO Dünya Miras listesinde yer alır.

Çatalhöyük Antik Kenti Nerededir?

Konya'ya bağlı Çumra ilçesinde yer alan Çatalhöyük Antik Kenti Konya Ovası'na hakimdir. Konya ilinin en önemli yerlerinden biri olan Çatalhöyük aynı zamanda tüm dünya içinde önemli bir yer olarak kabul edilmiştir. Dünya tarihine ve yerleşik hayata dair önemli bilgiler barındıran bu yer tarih boyunca araştırmalara konu olmuştur.

Çatalhöyük Antik Kenti Mimarisi Nasıldır?

Çatalhöyük Anti Kenti Mimarisi şöyledir:

o Dönemin en kalabalık yerleşim yerlerinden biridir.

o Höyüklerin yüksekliği 21 metreyi bulmaktadır.

o Çatalhöyük yerleşim alanı olarak kullanıldığı kadar ölülerin gömüldüğü bir alan olarak da kullanılmıştır.

o Ev duvarlarında resim panoları vardır.

o Evlere girişler çatılardan gerçekleşir.

o Evlerin içinde anatomik parçalar bulunur.

Çatalhöyük Antik Kenti'nin mimarisi gerçekten görülmeye değer bir güzelliktedir.

Çatalhöyük Antik Kenti Neden Önemlidir?

Çatalhöyük Antik Kenti çok eski bir yerleşim yeri olmasından dolayı her zaman önemli kabul edilmiştir. Bu kentte yaşayan insanların ev içerisindeki düzenleri her zaman ilgi çekmiştir. Kent sadece Konya'da değil tüm Anadolu'da da ilgi çekmeyi başarmıştır. Dünya tarihine önemli bilgiler sunan Çatalhöyük Antik Kenti hem tarihi hem de kültürel açıdan önem arz eden bir yerdir.