AZİZ PAVLUS KİLİSESİ

Konya Turizm Ajansı

Aziz Pavlus Kilisesi veya Aziz Pavlus Kilisesi, Konya Meram ilçesindedir. Roma Katolik kilisesi olarak kabul edilen bu tarihi yapı, Pavlus'un Anadolu'da yapmış olduğu misyonerlik gezisi sonucunda bu adı almıştır. Pavlus, bu gezi için ilk olarak Konya'ya gelmiştir. 1910 yılında Assomptionistes rahiplerinin inşa ettiği bu kilise, gotik bir stile sahiptir.

Konya'da yer alan kiliseler arasında en fazla ayakta kalabilmeyi başaran bir mekandır. Diğer kiliselerin çoğu yıkılmış ya da Hristiyanlar tarafından kullanılmadıkları için camiye çevrilmiştir. 1963 yılında onarım ve bakım aşamasına giren kilise Alaeddin Tepesi'nin güneydoğusundadır. Gotik stilinin en güzel örneklerinden sayılan Aziz Pavlus Kilisesi, şehrin en dikkat çekici yapılarındandır.

Aziz Pavlus Kilisesi Özellikleri

Aziz Pavlus Kilisesi özellikleri şunlardır:

o Konya sınırları içerisinde işlevine devam eden ve hala ayakta kalabilen tek kilisedir.

o 1910 yılında yapılmıştır. 1963 yılında restore edilmiştir.

o Gotik stilinin hakim olduğu bir yapıdır.

o Kilise içerisinde mihraba yakın bir konumda Hz. Meryem heykeli vardır.

o Kilisede gelen ziyaretçilere bilgi vermek amacı ile hizmet eden İtalyan bir görevli vardır.

o Kilisenin yapımında Konya'nın taşı toprağı kullanılmıştır.

Aziz Pavlus adına yaptırılan bu kilise, yıllar boyunca Hristiyanlar tarafından yoğun bir ilgi görmüştür. Bu ilgi sadece Hristiyanlarla sınırlı kalmamıştır. Aynı zamanda Müslüman kesimin de dikkatini çeken bir ibadet yeri olmuştur.

Aziz Pavlus Kilisesi Neden Önemlidir?

Konya'da hala işlev görmeye devam eden tek kilisedir. Bu nedenle Aziz Pavlus Kilisesine verilen değer çok daha başkadır. Aziz Pavlus Kilisesine rehberlik yapması için İtalya'dan özel bir rehber getirilmiştir. Bu rehber kiliseyi ziyarete gelenlere önemli bilgiler vermektedir.

Aziz Pavlus Kilisesi Açık Saatler

Aziz Pavlus Kilisesi her zaman açık olan bir yer değildir. Bu nedenle kiliseye bir rehber eşliğinde gitmeniz en doğrusudur.