AYA ELENA KİLİSESİ

Konya Turizm Ajansı

Anadolu'da kurulan ilk kiliselerden biri olarak kabul edilen Aya Eleni Kilisesi, dönemin Bizans İmparatoru olan Constantinus'un annesi tarafından yaptırılmıştır. Aya Eleni Kilisesi sıfırdan inşa edilen bir yapı olduğu için Anadolu'daki diğer kiliselerden çok farklıdır. 5 bin yıllık bir tarihe sahip olan bu kilise, Konya'nın en popüler yerlerinden biridir.

Aya Eleni Kilisesi Hangi Devletlere Ait İzler Taşır?

Aya Eleni Kilisesi şu devletlere ait izler taşımaktadır:

Osmanlı Devleti

Karamanoğlu Beyliği

Anadolu Selçuklu Devleti

• Bizans İmparatorluğu

Gibi önemli devletlere ait izler taşıyan Aya Eleni Kilisesi, bu nedenden dolayı her zaman değerini koruyan bir mekan olmuştur.

Aya Eleni Kilisesi Ne Zaman Kuruldu?

Milattan sonra 327 yılında kurulan Aya Elena Kilisesi, Bizans İmparatorunun annesi olan Helena tarafından inşa ettirilmiştir. Kilise, Konya'daki en eski tarihi yapılardan biri olma özelliğine sahiptir. Rum köyünde konumlanan bu yapı sadece Konya için değil tüm Anadolu için değerlidir.

Aya Eleni Kilisesi Nerededir?

Aya Eleni Kilisesi ne yazık ki kilise görevinde kullanılmamaktadır. Bugün müze olarak kullanılan yapı Konya'da yer almaktadır. Selçuklu ilçesine bağlı Sille'de yer alan bu kilise ilçeye 8 km uzaklıkta bulunur.

2012 tarihinde müze olarak kullanılmaya başlanan kilise, Pazartesi günleri haricinde her gün açıktır. Müzeye girmek için ücret ödemenize gerek yoktur. Kilisenin dış ve iç yapısında görülmeye değer şeyler vardır. Sille bölgesinde bulunan en eski mekanlardan biri olma özelliğine sahiptir.

Asırlar boyunca tadilat gören Aya Eleni Kilisesi bu tadilatlar sayesinde günümüze kadar gelebilmiştir. Ziyarete açık olan en özel yapılardan biridir. Konya'ya geldiğiniz zaman gezebileceğiniz muhteşem yapılardandır. Kilisenin her bir noktasında ayrı bir özen ve ayrı bir tarih bulunur.