ATATÜRK EVİ

Konya Turizm Ajansı

Atatürk Caddesi üzerinde bulunan Atatürk Evi, 1912 yılında yapılmıştır. 1923 yılında Vali Konağı olarak kullanılmıştır. Bu mekana Atatürk Evi denilmesinin nedeni ise Atatürk'ün Konya ziyaretlerinde bu yerde konaklamasıdır. Bu ev 1927 yılında Konya Belediyesi tarafından satın alınmıştır. 1928 yılında ise Konyalılar tarafından Atatürk'e hediye edilmiştir.

Evin tapusu Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın üzerinedir. Bu nedenle eve kendi adı verilmiştir. 1940 yılında ise tekrar satın alınan ev Vali Konağı olarak kullanılmaya başlanmıştır.

1963 yılına kadar bu şekilde kullanılmaya devam eden yapı, 17 Aralık 1964 yılında Atatürk Evi Kültür Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Daha sonra restore çalışmalarına maruz kalan yapı, 17 Nisan 1982'de Atatürk Müzesi olarak kullanılmaya devam edilmiştir.

Atatürk Evi Özellikleri Nelerdir?

Atatürk Evi özellikleri şunlardır:

İki katlıdır.

Moloz taş, tuğla ve kesme taştan yapılmıştır.

Müze içerisinde Konya'ya dair bilgiler vardır.

Kurtuluş Savaşı döneminde Konya'nın yeri fotoğraflarla anlatılmıştır.

Atatürk'e ait olan bazı elbiseler ve bu eve geldiği zaman kullandığı bazı eşyalar müzede sergilenmektedir.

Atatürk'e olan sevginin her zaman canlı tutulmasını sağlayan bu ev, Konyalılar tarafından olduğu kadar başka yerlerden gelen insanlar tarafından da çok fazla ziyaret ediliyor.

Atatürk Evi Ücretli Mi?

Atatürk'e ve Konya'ya dair şeylerin sergilendiği bu ev ücretsiz bir şekilde halka açıktır. Müzenin açık olduğu saatlerde evi dilediğiniz gibi gezebilirsiniz.

Atatürk Evi İçerisinde Neler Var?

Atatürk Evi içerisinde Atatürk'e ait olan zati eşyalar vardır. Bunun yanı sıra evin belli yerlerinde panolar bulunur. Bu panolarda ise Konya ve Kurtuluş Savaşı ile ilgili belgeler ve fotoğraflar yer alır. Atatürk Evi Müzesi, Kültür Bakanlığı ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından büyük bir bakım ve onarım görmüştür. Bu onarım sayesinde yapı kendini koruyabilmiştir.