ASTRA ANTİK KENTİ

Konya Turizm Ajansı

Konya’nın Bolat Yaylası’nda yer alan Astra Antik Kenti, arkeolojik çalışmalar neticesinde 1885 yılında keşfedilmiş, 1992 yılında Konya Müze Müdürlüğünce gerekli çalışmalar başlatılarak, 1994 yılında turizme kazandırılmıştır. Antik kent kaçak define çalışmaları neticesinde birçok tahribata uğramıştır.

Kentte yapılan arkeolojik kazılarda ilk aşamada 7 yazıt bulunmuş, daha sonraki çalışmalarda 18 yazıt daha keşfedilmiştir. Arkeolojik bulgular Konya Müze Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmıştır. Yazıtlardan edinilen bilgilerde şehrin adının Astra olduğu, tarihinin MÖ. 2. Yüzyıla kadar uzandığı, Roma Dönemi’nde İsaura Eyaleti’ne bağlı yerleşim yeri olarak kullanıldığı anlaşılmıştır.

Astra Antik Kenti Nerede?

Tarihi ve kültürel açıdan büyük öneme sahip olan Astra Antik Kenti, Konya’nın Hadim İlçesine bağlı, Bolat Beldesi sınırları içerisinde yer alan Bolat Yaylası’nda yer alır. Hadim ilçe merkezine yaklaşık 17 km, Konya il merkezine 125 km mesafede yer ayır.

Asra Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Astra Antik Kenti’ne ulaşmak isteyen ziyaretçiler, Konya -Hadim bağlantısını sağlayan D705 kara yolunu kullanarak, öncelikle Hadim ilçesine erişim sağlamalı ve ardından Bolat Yaylası istikametinde yön levhasını izlemelidir.

Bölgeye erişim sağlayacak ziyaretçiler, Konya-Hadim arasında toplu taşıma araçlarını kullanabilir ve ardından ticari araçlarla antik kente ulaşabilirler. Bolat Köyü ile antik kent arası yaklaşık 25 dakikalık olup, stabilize yolla ulaşım sağlanır.

Astra Antik Kenti’nin Tarihi Bulguları

Define amaçlı kazılar neticesinde büyük oranda tahrip olan Astra Antik Kenti’nde, yapılan çalışmalarda bazı eserler gün yüzene çıkartılmıştır.

Antik kenti ziyaret edenler;

o Antik tiyatro,

o Zeus Astragos Tapınağı kalıntıları,

o Bazilika,

o Tapınak Planlı Anıtsal Mezar,

o Heronlar,

Gibi tarihi kalıntıları yakından görebilirler. Antik kentin bulunduğu bölge ardıç, katran, sarıçam gibi yeşil bitki örtüsü ile çevrilidir.