ARKEOLOJİ MÜZESİ

Konya Turizm Ajansı

38.873 kilometre ile Türkiye'nin en büyük yüz ölçümüne sahip Konya şehrinde bulunan Konya Arkeoloji Müzesi 1962 senesinde açılmıştır. Birçok döneme ait eserler sergileyen bu müze Pazartesi günü dışında haftanın her günü ziyaret edilebilmektedir ve giriş ücretsizdir.

Konya Arkeoloji Müzesinde tarihin önemli antik kentlerinden ve Anadolu'nun en özel antik kenti olan Çatalhöyük'te bulunan parçalar ile diğer antik kent kalıntıları sergilenmektedir. Şimdiki yerine taşınmadan önce Karma Ortaokulu köşesine, Mevlana Müzesine ve İplikçi Camiine taşınmıştır.

Sergilenen Eserler

Osmanlı devleti döneminde kurulmuş olan ve günümüz adıyla İstanbul Arkeoloji müzesi ülkemizin ilk arkeolojik eserlerinin sergilendiği müze ve ikincisi ise Konya'da bulunan Arkeoloji Müzesi'dir ve tarihi birçok esere ev sahipliği yapar. Eserler arasında:

o Neolitik Çağ Eserleri

o Eski ve Orta Tunç Çağı Eserleri

o Demir Çağı Eserleri

o Klasik Devir Eserleri

o Roma Devri Bronz Heykelcikleri

o Bizans Devri Eserler yer alır.

Aynı zaman bahçe kısmında çeşitli malzemelerden yapılmış olan Roma devri eserler de sergilenmektedir.

Sergi Alanları

Müzede sergilenen çeşitli dönemlere ait tarihi eserler toplamda 5 adet bulunan salonlarda bulunur. Her bir esere ait bilgi metni bulunmaktadır.

Bahçe kısmında bulunan eserler haricinde Demir Çağı, Roma Çağı, Bizans Dönemi ve Neolitik Çağ salonları yer almaktadır.

Görülmeye Değer Eserler

Bizans ve Roma gibi birçok döneme ait çeşitli tarihi dokularının sergilendiği Arkeoloji Müzesi'nde:

o Herakles Lahdi

o Poseidon Heykeli

o İnsan Biçimli Kap

o Çatalhöyük Bebek Mezarı

o Çatalhöyük El İzli Renkli Sıva gibi eserler yer alır.

Neolitik dönem salonunda mızrak, ok, hançer, süs eşyaları, Tunç salonunda toprak kap, şekilli kap, meyvelik, orak, mühür ve çıngırdaklar, Roma ve Bizans salonlarında sütunlar, lahitler, mezar işleri bulunur.