ALAEDDİN CAMİİ

Konya Turizm Ajansı

Anadolu Selçuklu Devleti'ne ait en önemli ve en büyük camilerden biridir. Konya'da bulunan Alaeddin Tepesi'nde yer alır. Konya merkezde bulunan bu yapı Selçuklu sultanı olan I. Rükneddin Mesud zamanında yapılmaya başlanmış, I. Alaeddin Keykubad zamanında ise tamamlanmıştır. Yapının tamamlanma tarihi 1221'dir.

Camide özellikle İslam mimarisi göze çarpar. Bizans ve Roma devirlerine ait 40'ın üzerinde mermer sütuna sahiptir. Caminin tepe üzerinde yer alması her bölgeden görülebilmesini sağlamıştır. Konya'daki en ihtişamlı yapılardan biri olan Alaeddin Cami görülebilecek tarihi, dini ve kültürel mekanlardan biridir.

Cami içerisinde çok önemli isimler defnedilmiştir. Bu nedenle çok fazla sayıda ziyaretçi kabul eden önemli camilerdendir. Konya denildiğinde akla ilk gelen camilerdendir. Gerek yapısı, gerek işçiliği ve gerekse mimarisi ile dikkatleri üzerine çeken bu cami Konya'nın simgesi haline gelmiştir.

Alaeddin Cami Özellikleri

Alaeddin Cami özellikleri şunlardır:

o Taş işçiliği ile dikkat çeken bir yapıdır.

o Zarif motifleri ve sade sanatı ile Selçuklu dönemine ait bir eser olduğunu gözler önüne serer.

o Girişin üzerinde Mührü Süleyman ve 4 kollu yıldızlar bulunur.

o Caminin mihrabı ve minberi eşsiz bir güzelliğe sahiptir.

o İbadet için hala açık olan bir camidir.

o Caminin üzeri ağaçla örtülü olduğu için farklı bir görünüme sahiptir.

Konya'nın camileri arasında önemli bir yeri olan Alaeddin Cami, bulunduğu konumdan dolayı değerlidir.

Alaeddin Cami'sine Defnedilen Kişiler Kimlerdir?

III. Gıyâseddin Keyhüsrev, I. Gıyâseddin Keyhüsrev, Rükneddin Kılıçarslan, II. Gıyâseddin Keyhüsrev, I. Alâeddin Keykubad, II. Kılıçarslan ve I. Mesud bu caminin içerisinde defnedilmiştir.

Alaeddin Cami Önemi

Özellikle Selçuklu mimarisine dair izler taşıyan bu cami görkemli duruşu ile binlerce kişiyi kendine çeker. Cami hem avlusu hem de içyapısı ile diğer camilerden farklı olduğunu herkese göstermiştir.